Adet Söktürücü İğne | Kadınlar Sitesi -->

Adet Söktürücü İğne

Adet Söktürücü İğne

Adet Söktürücü İğne Kullanımı

Adet söktürücü iğne ve haplar kadınların adet olamama, adet düzensizliği ve hormon bozukluğu gibi bir durumda doktor tarafından verilen ilaçlardır. Adet söktürücü ilaçlar grubunun içeriğinde yüksek dozda hormon bulunmaktadır. Adet söktürücü iğne kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Gebelik ihtimaline göre mutlaka gebelik testi yapıldıktan sonra kullanılırlar. Gebeliği sonlandırma durumu olmasa bile bebekte özürlülük durumu yaratabileceği için çok dikkatli kullanılmalıdır. Adet söktürücü ilaçların içeriği nedir? Adet söktürücü iğne kaç günde etki eder? İsimleri nelerdir? Kullanımında sakıncalı durumlar? Adet söktürücü iğne yan etkileri nelerdir?

Adet Söktürücü İlaçların İçeriği Nedir?

Bir kadının adet kanaması hormonlarla mümkün olmaktadır. Rahim her ay kendini bir gebeliğe hazırlar ve rahim içerisini kan ve damar dokusu ile bir ağ gibi sarar. Hamile kalma durumunda bebeği besleyebilmek ve onu büyütebilmek için hazırlık yapar. Gebelik durumu gerçekleşmezse rahim hormonların yardımı ile her ay bu dokuyu adet kanaması olarak dışarı atar ve kendini temizler.

Hormonlar adet döngüsünün oluşabilmesinde çok büyük rol oynar. Adet döngüsü iki hormonun baş rol oynaması ile gerçekleşir. Okstrojen hormonu ilk yarıda daha yüksekken, ikinci yarıda ise progesteron hormonu yükselmektedir. Hamilelik eğer gerçekleşmezse rahimin kendini temizleyebilmesi için progesteron hormonu yükselir ve adet kanaması gerçekleşir. Bazı dönemlerde değişik sebeplerle bu hormon gerektiği kadar yükselmeyebilir. Bu nedenle de adet kanaması gerçekleşmez. Adet söktürücü iğne içeriğinde ise yapay olarak üretilmiş yüksek dozda progesteron hormonu bulunur. Bu hormon adet söktürücü iğne içerisinde çok yüksek dozda mevcuttur.

Adet Söktürücü İğne Kaç Günde Etki Eder?

Adet söktürücü iğne günlük olarak tek doz şeklinde enjekte edilir. Her gün aynı saatte enjekte edilmesi de çok önemlidir. Yüksek dozda progesteron hormonu içeren iğne sayesinde yükselemeyen hormon takviyesi yapılır. Bu hormonun gerektiği kadar yükselmesi kişiden kişiye değişir. Genel olarak iğneye başlanıldıktan bir kaç gün içerisinde adet kanamasının gelmesi beklenir. Bu süre 10 güne kadar normal sayılır. On günü geçen beklemelerde mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Adet kanaması geldiğinde ise iğne kullanımı bırakılır.

Adet Söktürücü İğne İsimleri

  • Progestan
  • DI-PRO
  • Synergon
Başlıca adet söktürücü iğne isimleri bunlardır. Genel olarak kullanımı 6 ile 10 arasında değişir. Adet kanaması geldiğinde ilacı kullanmaya gerek kalmaz. Kasa enjekte edilerek uygulanırlar. Her gün aynı saatte uygulanması önemlidir. Kullanımı 10 günü geçen ve hala adet kanaması olmayan kişiler mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Adet Söktürücü İğne Kullanımı Sakıncalı Durumlar

  • Meme, rahim ve yumurtalık tümörü bulunan kadınlarda kullanılmamalıdır.
  • İlaca hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır.
  • Beyin kanaması riski olan kişilerde, damarında pıhtı olanlarda kullanımı sakıncalıdır.
  • Karaciğer yetmezliğinde, ciddi depresyon geçirenlerde, tansiyon hastalarında, böbrek yetmezliğinde, şeker hastalarında ve migren hastalarında ilaç kullanımı dikkatli ve doktor kontrolünde olmalıdır.
  • Süt veren anneler kesinlikle adet söktürücü ilaç kullanamaz. Süt ile bebeğe yüksek dozda hormon geçeceği için kullanılması kesinlikle yasaktır.
  • Ağır iş makinesi kullanan kişilerde bu ilacın yan etkilerinden biri olan görme kaybı yaşanabileceği için kullanımı sakıncalıdır.
  • Kadınların menopoz dönemlerinde bu tür adet söktürücü ilaç kullanmaları meme, rahim ve yumurtalık kanseri riskini arttırmaktadır.
  • Hamilelikte kullanımı bebeğin düşmesine değil özürlülük durumuna neden olur. Yüksek dozda hormon içeren bu tür ilaçlar ile hamileliğin sonlandırılmaya çalışılması son derece yanlıştır.


Adet Söktürücü İğne Yan Etkileri

  • Normalden fazla kanama yapabilir
  • Baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, çift görme, geçici görme kaybı gibi şikayetleriniz olursa mutlaka doktorunuza danışmalısınız
  • Dilde, yüzde, dudaklarda, ayaklarda, bileklerde ve ellerde şişme olursa ilaç hemen kesilmelidir
  • Deri döküntüsü, kaşıntı, kabarma gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilir
  • Servikal bölgede aşırı salgı, uykusuzluk yada aşırı uyku, göğüslerde hassasiyet
  • Depresyon ilacı kullanan kişilerde aşırı sinirlilik, hassasiyet, ruh durumunda değişim gözlenebilir.
Genel olarak ciddi bir yan etki göstermemektedir. Adet söktürücü ilaç yan etkileri son derece az gözlenmektedir. Gene de doktor kontrolünde kullanılması gerekli ciddi hormon içeren ilaçlardır. Kullandıktan sonra yukarıda anlatılan yan etkilerden bir yada bir kaçı ile karşılaşıldığında ilaç hemen kesilmeli ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Kaynak: https://www.kadinvsaglik.com/2018/02/adet-sokturucu-igne.html

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder