Saçların Dökülmesinin 10 Sebebi | Kadınlar Sitesi -->

Saçların Dökülmesinin 10 Sebebi

Saçların Dökülmesinin 10 Sebebi


Saçlar Neden Dökülüyor?

Erkeklerin saçlarını kaybetme riski kadınlardan çok daha fazladır, bu çoğunlukla erkek tipi kellik nedeniyledir (buna sonra değineceğiz). Ancak zayıf saç ve saç dökülmesi kadınlarda da sık görülür ve daha az moral bozucu olmaz. Sebepler basit ve geçici olabilir; A vitamini eksikliği, daha komplekslileri, altta yatan başka bir sağlık sorunu gibi.

Çoğu durumda, hem erkek hem de kadın saç dökülmesini tedavi etmenin yolları vardır. Her şey nedenine bağlı. İşte başınızda daha az saç görmenizin yaygın ve yaygın olmayan nedenleri aşağıda belirtilmiştir.

1- Fiziksel Stres

Her türlü fiziksel travma ameliyatı, bir araba kazası, veya ciddi bir hastalık, Grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Bu, telogen effluvium adı verilen saç dökülmesine neden olabilir. Saçın programlanmış bir yaşam döngüsü var: büyüme evresi, dinlenme evresi ve dökülme evresi. “Gerçekten stresli bir olay olduğunda, Saç döngüsünü şok edebilir, daha fazla saç dökülmesini itekler,” Saç dökülmesi genellikle travmadan üç-altı ay sonra fark edilir hale gelir.

Ne yapmalı: İyi haber, vücudunuzun kurtardığı şekliyle saçların büyümeye başlayacağıdır.

2- Gebelik

Gebelik, saç dökülmesine neden olabilecek fiziksel stres türüne bir örnektir (bu ve hormonlar). Gebelikle ilişkili saç dökülmesi, gebelik sırasında değil de bebeğinizin doğumundan sonra daha sık görülür. Doğum yapmak çok travmatik bir durumdur.

Ne yapmalı: Saç dökülmesi yaşarsanız, dökülen saçlarınızın birkaç ayda yeniden büyüyeceğinden emin olabilirsiniz. Bu normal bir durumdur ve yoluna girecektir.

3- Çok fazla A vitamini

A vitamini içeren takviyeleri veya ilaçları aşırı kullanmak saç dökülmesini tetikleyebilir, Dermatoloji Akademilerine göre, 4 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için A vitamini günlük değeri 5.000 (IU) Uluslararası Birimdir; takviyeleri 2,500 ila 10,000 (IU) içerebilir.

Ne yapmalı: Bu tersine çevrilebilir saç dökülmemesi için fazla A vitamini alımı durdurulur, saç normal şekilde büyüyecektir.

4- Protein eksikliği

Diyetinizde yeterince protein almazsanız, vücudunuz saç büyümesini kapatarak protein rasyonelleştirebilir, Dermatoloji Akademilerine göre, Bu, protein alımı düşüşünden yaklaşık iki ila üç ay sonra gerçekleşebilir.

Ne yapmalı: Birçok yüksek protein kaynağı vardır, balık içeren, et ve yumurta.

5- Erkek tipi kellik

Üç erkekden ikisi 60 yaşına kadar saç dökülmesi yaşar, ve bu çoğu zaman erkek tipi kellikten kaynaklanmaktadır. Saç dökülmesinin bu türü, genlerin kombinasyonu ve erkek seks hormonlarının neden olduğu, genellikle saçların şakaklara çekildiği klasik bir desen izleyerek, M şeklinde bir saç çizgisi bırakır.

Ne yapmalı: Minoxidil (Rogaine) gibi topikal kremler ve finasteride (Propecia) gibi saç dökülmesini durdurabilen veya hatta bazılarının büyümesine neden olan oral ilaçlar vardır; Transplantasyon veya greft saç cerrahisi de bir seçenektir.
saçlar neden dökülüyor

6- Kalıtım

Kadın tipi saç dökülmesi, androjenik veya androgenetik alopesi adı verilen, temelde erkek tipi kelliklerin kadın versiyonu. Eğer kadınlarda belirli bir yaşta saç dökülmeye başlamış bir aileden gelirseniz, o zaman daha eğilimli olabilirsiniz. Erkeklerin aksine, kadınlar geri çekilen saç çizgisine sahip olma eğiliminde değillerdir, Bunun yerine kendi alanları genişleyebilir ve saçlarda gözle görülür bir incelme olabilir.

Ne yapmalı: Erkekler gibi, kadınlar da saç büyümesine yardımcı olmak için minoksidil (Rogaine) ‘den yararlanabilir.

7- Kadın hormonları

Tıpkı gebelik hormonunun yarattığı değişiklikler gibi saç dökülmesine neden olabilir, bu yüzden doğum kontrol haplarını değiştirebilir veya eleyebilirsiniz. Bu aynı zamanda telogen effluvium’a da neden olabilir, ve ailede bir saç dökülme öyküsü varsa daha muhtemeldir. Menopozda meydana gelen hormonal dengedeki değişim de aynı sonucu verebilir. Kafa derisindeki androjen (erkek hormonu) reseptörleri aktif hale gelir, Saç follikülleri küçülerek daha fazla saçınız dökülmeye başlar.

Ne yapmalı: Eğer yeni bir Reçete problemi ise, eleyin veya diğer doğum kontrol tipleri hakkında doktorunuzla konuşun. Oral kontraseptiflerin durdurulması bazen saç dökülmesine neden olabilir, ama bu geçici, Saç dökülmesine karşı güzellik rejimleriyle diğer sağlık sorununuzu daha da kötüleştirmeyin.

8- Duygusal stres

Duygusal stresin, fiziksel strese göre saç dökülmesine neden olma olasılığı düşüktür, ama olabilir, örneğin, boşanma durumunda, sevilen birinin ölümünden sonra, ya da yaşlanan bir ebeveyn bakımı yaparken. Genelde bunlara rağmen, duygusal stres aslında saç dökülmesini hızlandırmaz. Zaten orada olan bir sorunu daha da kötüleştirecektir belki.

Ne yapmalı: Fiziksel strese bağlı saç dökülmesinde olduğu gibi, bu dökülme sonunda azalacak. Stresin azaltılmasının saçınıza nasıl yardımcı olabileceği bilinmese de, zarar vermeyecektir ya. Stres ve kaygı ile mücadele için adımlar atın, daha fazla egzersiz yapmak gibi, konuşma terapisi denemek, veya ihtiyacınız olduğunda daha fazla destek almak.

9- Anemi

20 ila 49 yaşları arasındaki her 10 kadından neredeyse birinde demir eksikliği nedeniyle anemi sıkıntısı yaşanıyor (en yaygın anemi türü), saç dökülmesinin kolay düzeltilebilir bir nedenidir. Doktorunuz, bu tür anemi olup olmadığınızı kesin olarak belirlemek için kan testi yapmak zorunda kalacaktır.

Ne yapmalı: Basit bir demir takviyesi sorunu düzeltmelidir. Saç dökülmesine ek olarak, aneminin diğer semptomları yorumlanmayı içerir, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt ve soğuk eller ve ayaklar.

10- Hipotiroidi

Hipotiroidizm, zayıf bir tiroid bezine sahip olmanın tıbbi terimidir. Boynunuzda bulunan bu küçük bez, metabolizmanın yanı sıra büyüme ve gelişme için kritik olan hormonlar üretir ve, yeterli hormon pompalamadığında, saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Doktorunuz, gerçek nedeni belirlemek için test yapabilir.

Ne yapmalı: Sentetik tiroid ilaçları sorunu halleder. Tiroid düzeyleriniz normale döndüğünde, saçlarınız da çıkmaya başlar.
Saçların Dökülmesinin 10 Sebebi

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder