Mide Fıtığı Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı | Kadınlar Sitesi -->

Mide Fıtığı Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Mide Fıtığı Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı


Mide Fıtığı

Mide Fıtığı Nedir?

Mide fıtığı, midenin yemek borusuna doğru ilerleyerek buradaki kas yapısının zamanla zayıflaması ve gevşemesi sonucunda yukarı doğru çıkmasına denmektedir. Anormal bir yapılaşmadır ve kişide ciddi reflü ve mide rahatsızlıklarına neden olur. Genelde 50 yaş üzeri kişilerde görülen mide fıtığı kadınlarda daha çok görülmektedir. Mide fıtığı belirtileri nelerdir? Mide fıtığı tedavisi? Mide fıtığı ameliyatı nasıl ve kimlere yapılır?
Mide fıtığı teşhisi ancak endoskopi muayenesinde belli olur. Mide içerisine yemek borusundan ince, kameralı  bir hortum sokulur ve yemek borusundan itibaren mide bitimine kadar her nokta incelenir. Endoskopik muayene sonucunda ancak anlaşılabilen bir hastalıktır.
Mide fıtığı genelde kilolu kişilerde daha çok görülür. Bunun nedeni ise aşırı kilolun karın içi basıncı etkilemesidir. Karın içi basınç iç yağlanma nedeni ile artmakta ve mideyi yukarı doğru itmektedir. Öksürme, hapşırma özellikle ıkınma karın içi basıncı arttırarak mideni yukarı doğru iten faktörlerdir. Kadınlarda daha çok olmasının nedeni ise hamilelikte bebeğin büyüyerek karın içi basıncı arttırmasıdır. Kadınlarda hamilelik yanında doğum sırasında da zorlanma bir diğer sebeptir. 50 yaş sonrasında görülme nedeni ise kasların yaşlanarak gevşemesinden dolayıdır. Egzersizle güçlenmemiş olan kaslar zamanla gevşer ve midenin yukarı doğru itilmesi sonucu yırtılarak hasar görür. Yırtılan kas yapısı içerisinden mide yukarı doğru çıkar ve fıtıklaşır.
Mide Fıtığı Belirtileri

Mide Fıtığı Belirtileri

Mide fıtığı belirtileri arasında en yoğunu reflü şikayetidir. Mide yukarı doğru çıktığı için mide kapakçığı işlevini tam olarak yerine getiremez ve tam olarak kapanamaz. Bu aralıktan mide asidi ve yemek artıkları yemek borusuna doğru ilerler ve reflüye neden olur. Yoğun reflü zamanla yemek borusunda hasara neden olur. Buna bağlı gelişen enfeksiyonlar bir diğer mide fıtığı belirtileri arasındadır.
Geçmeyen boğaz enfeksiyonları yemek borusundaki hasarlardan dolayı yaşanır. Enfeksiyon bir türlü geçmez ve devamlı şekilde yenileyerek devam eder. Buna bağlı ses kısıklığı, gece öksürükleri, yutkunmada güçlük, nefes almada güçlük, dişlerde hasar, kusma gibi şikayetler de birbirine bağlı  yaşanır.
Geğirme diğer mide fıtığı belirtileri arasındadır. Mide sorunlarının geçmemesi, devamlı şekilde geğirme şikayetinin olması kişilerin günlük yaşamında zorluklar çekmesine neden olur. Sosyal hayatını da kötü etkiler.

Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığı belirtileri yani mide sorunları ile doktora gidildiğinde doktor emin olabilmek için endoskopik muayene ister. Buna bağlı ortaya çıkan mide fıtığının tedavisi iki şekilde yapılmaktadır.  Mideye ve yemek borusuna çok hasar vermiş ve büyük olanlar ameliyatla tedavi edilirken küçük olanlar için dikkat ve ilaç tedavisi önerilir. İlaç tedavisi mide koruyucular, mide hasarlarını gidericilerdir. Buna bağlı kişinin yapması ve uyması gereken kurallar vardır. Mideye dokunacak yiyecekler yenmemelidir. Kişi özellikle akşam yemeğinden 3 saat sonra uyumalıdır. Yemek yedikten en az bir saat sonra eğilip doğrulmalıdır. Eğilme, doğrulma sonrasında tam kapanmayan mide kapakçığından mide asidi yemek borusuna gideceğinden yemek yedikten sonra çok hareket edilmemelidir.
Kişi yatarken de oturura yakın vaziyette uyumalıdır. Yatarken oturura yakın şekilde yatılması da gene mide kapakçığından asidin yemek borusuna ilerlemesini önlemek amaçlıdır. Özellikle gece reflüsü mide fıtığı olan kişilerde çok sık görülür. Bunun nedeni ise yatarken kapakçık tam kapanmaz ve bu aralıktan mide asidi çıkarak reflüye neden olur.
Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığı ameliyatı genelde büyük ve kişiye çok hasar veren fıtıklara yapılır. Midenin yukarı doğru sarkmış olan kısmı alınarak yemek borusu etrafına sarılır. Bu bir daha fıtıklaşmayı önler ve kişinin mide sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Mide fıtığı ameliyatı olan kişiler bir ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmazlar. Ameliyat kolay bir ameliyattır ve genelde kapalı olarak yapılır. Karın üzerinden bir kaç delik delinir ve bu deliklerden karın içerisine girilerek işlem tamamlanır.
Mide fıtığı ameliyatı sonrası bir ay kadar iyileşme süresi içerisinde kişi sıvı şekilde beslenir. Kademeli ve yavaş olarak katı gıdaya geçer. Bu dönemde kilo kaybı yaşanır. Kilolu kişilerin zaten ameliyat sonrası kilo vermeleri doktorlar tarafından tavsiye edilir. Mide fıtığı ameliyatı sonrası beslenme dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır. Bir iki ay kadar beslenmeye dikkat edilir. Kişide gaz sorunları yaşanır. Bu sorunlar bir ay kadar olur ve sonrasında geçer. Ameliyatın iyileşme süresi bitiminde kişi günlük yaşamına ilaç kullanmadan ve mide sorunları yaşamadan devam eder.
Mide fıtığı ameliyatı olmak ve mide fıtığı tedavisine devam etmek çok önemlidir. Bu fıtık kişide yoğun mide sorunları yaşatmaktadır. Bu sorunlar eğer dikkat edilemezse büyüyerek devam eder. Bazı hastalarda yemek borusundaki ağır hasarlar nedeni ile yemek borusu dokusunda anormal hücre oluşumuna neden olarak kişide kanser hücrelerinin gelişmesine neden olur. İlerde yemek borusu ve mide kanseri oluşma nedenleri arasındadır. Bu yönü ile tehlikelidir ve mutlaka tedaviye dikkat edilmesi gereklidir. Kişinin mide sorunları yaşamaması için tedavisine dikkat etmesinin yanında ilerde kötü sonuçlar yaşamaması için de dikkat etmesi gereklidir. Kaynak: https://www.saglikpersonelleri.com/

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder