Sinüzit Belirtileri, Tanı ve Tedavisi | Kadınlar Sitesi -->

Sinüzit Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Sinüzit Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Yüz kemiklerinin içerisinde ve burnun içyapısını oluşturan kemiklerdeki hava boşlukları sinüs olarak adlandırılır. Sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılır. Uzun süren, tedavi edilmeyen nezle sonrasında, alerjik sebeplerden dolayı burun etlerinin şişmesi sinüslerin hava alışverişi kesildiğinde bu boşluklarda mikrop üremeye başlar, sinüsler iltihaplanır. Bu durumun adı sinüzit olarak adlandırılır. Sinüs iltihaplanmasının sebebi virüsler ve bakterilerdir, sinüzit belirtileri şunlardır;

Sinüzit Belirtileri

* Burun tıkanması
* Kötü ağız kokusu
* Kafada basınç hissi
* Kanlı ve yeşil ya da sarı burun akıntısı
* Göz etrafında ve yanaklarda ağrı
* Geniz akıntısı
* Mide bulantısı
* İştahsızlık
* Hafif ateş

Yüz genelinde hissedilen basınç ve ağrı sinüzitin en karakteristik özelliğidir, sinüzit belirtileri arasında baş öne eğildiğinde ağrı ve basınç artması olası bir durumdur, bu duruma baş ağrısı ve göz ağırsı da eşlik etmektedir. Sinüsler dolu olduğunda ateş, balgamlı öksürük görülebilir. Burun tıkalı olduğu için tat ve koku duyuları azalır. Ayrıca burun akıntısı en çok görülen sinüzit belirtileri arasında bilinmektedir. Kimi kişiler sinüzit hastalığı açısından daha çok risk altındadırlar. Nefes almayı zorlaştıracak sorunu olanlar, burun kemiklerinin eğri ya da kırık olanlarda sinüzit riski daha yüksektir, sinüzit belirtilerinin yanında, kişide nezle bir haftadan fazla sürüyorsa muhtemelen sinüzittir. Alerjisi olanlarda da sinüzit olası bir durumdur. Ayrıca sigara ve alkol vücut direncini düşürdüğünden dolayı sinüzite yakalanma riski daha fazladır. Sinüzit belirtilerinin varlığı durumunda sigara ve alkol kullanılmamalı.

Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?

Eğer sinüzit belirtileri mevcut ise bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmak en doğrusudur, doktorun yapacağı muayene sonrasında, gerektiğinde sinüsleri incelemek amaçlı röntgen filmi ister, bunun yanında endoskopi ile burnu inceleyebilir. Muayene ve incelemeler sonucunda tanı konulur.

Sinüzitten Korunma Yolları Nelerdir?

Sinüzitin en büyük nedenlerinden biri soğuk algınlığıdır. Çok basit görünen bir nezle sinüzite yol açabilir, sinüzit belirtileri olması durumunda akla gelen sebepler şunlardır; ıslak saç ile soğuk havada dışarı çıkmak, rüzgârlı ve soğuk havada başınızı koruyacak bir şapka takılmaması, uzun süre klimalı ortamda bulunmak, terliyken vantilatörün önüne geçip serinlemek, çok kuru ortamlarda bulunmak, sigara kullanmak ve dişlerde oluşan bir iltihapta sinüzite yol açabilir.

Sinüzit Tedavisi

Tedavinin amacı, sinüslerin iltihabının temizlenmesi ve bakterilerin yok edilmesine yöneliktir. Akut sinüzit durumunda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır, bunun yanında burun açıcı damlalar kullanılması da önerilir. Akut sinüzitte ilaç tedavisi olumlu sonuçlar vermektedir. Sinüzit kronik ise, ilk önce sinüzitin sebebi bulunmalıdır. Sebebi bulunduktan sonra, sebebe yönelik ameliyat tek çözümdür.

Bu tedavilerin dışında, kişinin kendisinin de yapabileceği şeyler vardır, burnu tuzlu su ile temizlemek, tuzlu suya alternatif okyanus suyu da kullanılabilir, bol miktarda su içmek tedaviye yardımcı olacaktır, bol su içmek mukusu arttırıp akışkanlık kazanmasını sağladığından tedaviye oldukça etkilidir.

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder