Pankreas Kanseri Nedir? Türleri Nelerdir? Kimler Risk Altındadır? | Kadınlar Sitesi -->

Pankreas Kanseri Nedir? Türleri Nelerdir? Kimler Risk Altındadır?

Pankreas Kanseri Nedir? Türleri Nelerdir? Kimler Risk Altındadır?

Pankreas vücutta, pankreas öz suyu ve insülin ile diğer hormonları üreten organdır. Karın boşluğunda 15 santim uzunluğunda olan pankreasın etrafı karaciğer, ince bağırsak ve mide ile çevrilidir. Bu önemli organ, vücut için gerekli insülin üretimi yapamayınca hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve bu nedenle pankreasta kitleler oluşmasıyla Pankreas kanseri ortaya çıkar. Bu kitleler, iyi huylu ya da kötü huylu da olabilir.

Pankreas Kanseri Çeşitleri

Pankreasın yediğimiz besinleri n sindirimi için ince bağırsağın yağları yakmasına yardımcı olan özel proteinleri vardır. Bu proteinlere ekzokrin bileşeni denir. Ekzokrin bileşeninde meydana gelen tümörler Pankreas kanserinin en sık rastlanan türüdür. Diğer yandan farklı türdeki hücrelerin bir araya gelmesiyle oluşan endokrin bileşeninde meydana gelen tümörlere de endokrin tümörleri denir. Tüm pankreas kanserlerinin yüzde birini bu tür kanserler oluşturur.


Pankreas kanseri çoğunlukla ekzokrin tümörü dediğimiz türdendir. Kendi içinde bu tür kanserleri de ilerleme safhalarına göre şu şekilde sınıflandırılabilir.

Rezektabl: Tümörün alınabildiği zamanlarda tek yöntem cerrahi müdahaledir; ancak tümör alınsa da hastalık tekrarlayabilir. İşlem sonrası yapılan kemoterapi, kanseri ancak 6 ay geciktirir.

Pankreas kanserinin diğer türü bölgesel olarak ilerlemiş halidir. Burada etrafındaki dokulara sıçramış olsa da tümör organlara sıçramamıştır. Bu durumlarda kanserin kapattığı ince bağırsağı açma girişiminde bulunulur. Bu tür pankreas kanseri cerrahi müdahaleye uygun değildir

Metastatik yani geniş bir alana yayılmış Pankreas kanseri kemiklerden beyine kadar çok geniş bir alana yayılmıştır. Radyoterapi ya da cerrahi müdahale yetmez. Standart tedavi kemoterapidir. Burada amaç kanseri küçültüp hastayı daha uzun süre hayatta tutmaktır.

Son olarak tekrarlayan Pankreas kanseri, ameliyat olunduktan sonra yakın bir bölgede kanserin yeniden ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Hastaya kemoterapi tedavisi yapılır.

Nöroendokrin pankreas kanseri çeşidinde ise cerrahi işlemi uygun ya da uygun olmayan şeklinde iki tedavi şekli vardır. Eğer ameliyat yapılacaksa tümörün boyutuna göre bir teknik seçilir. Eğer cerrahi müdahale yapılamıyorsa tümörü geriletme amaçlı ilaç uygulaması, kemoterapi, radyoizotop uygulaması yapılır.

Pankreas kanserinin en önemli nedenleri ise şu şekildedir:

  • Bu kansere yakalananların büyük bir kısmı sigara içmektedir. 
  • İlerlemiş yaş ciddi bir risktir.
  • Meyve ve sebzeden ziyade protein ağırlıklı beslenmek bu kanseri tetikler.
  • Kilolu olan kişilerde bu kansere yakalanma ihtimali artar.
  • Kimyasallara maruz kalan ya da kronik pankreas iltihabı gibi hastalıkları olanların Pankreas kanseri ile karşılaşması daha yüksek bir ihtimaldir.
  • Şeker hastalığı iki kat risk arttırır.
  • 10 vakadan birisi genetiktir.
  • Pankreas kanseri belirtileri ise şu şekildedir:
  • Şişkinlik, iştah kaybı ve mide bulantısı, idrarın kanlanması ve koyu renkli olması, genel anlamda yorgunluk, varis, kaşıntı, karaciğer ve safra kesesinde büyüme.
  • Pankreas kanseri erken evrelerde bir belirti göstermez. Pankreasın karaciğer, ince bağırsak, mide gibi organların arkasında olması erken tanıyı engelleyebilir. Çeşitli testler yardımıyla kanserin yayılma durumu tespit edilebilir. En önemli şey, kanserin doğru teşhis edilip en erken evrede fark edilmesidir.

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder