Günümüzün en tehlikeli rahatsızlıklarından biri olan prostat kanseri, her 3 erkekten 1’inde görülebiliyor. Her geçen gün ciddi boyutlara ulaşan prostat kanseri, ilk başta fark edilemeyen sinsi bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.
Prostat belirtilerinden biri de ilerleyen aşamalarda meniye veya idrara kan karışması olayıdır. Bu durumlarla karşı karşıya kalan bir bireyin mutlaka ilgili bir uzman hekimden yardım alması gerekmektedir.
Prostat belirtileri ilk etapta dışarıdan gözlemlenemeyebilir. Bu gibi durumlarda kişide herhangi bir şişlik ya da sertlikle prostat belirtilerinin anlaşılamaması durumunda kan tahlili yaptırmak çok önem arz etmektedir.
PSA değeri normal bir erkek bireyde 2,5 ng/ml. seviyesinin altında olmalıdır. Kanda bulunan ng/ml. seviyesinin 2,5’tan yukarıda olması, durumunda kişiye biyopsi yapılabilir.
Plazmakinetik Prostat tedavisi yöntemi ile birlikte, endoskopi yapılarak kanserli hücreler tedavi edilebilir. 150 gr. büyüklüğüne kadar kanserli hücreleri tedavi edebilen bu yöntem pek çok hasta ve doktor tarafından da tercih edilmektedir.
Her kanser türü gibi prostat da ilk etapta belirtilerini göstermeyebilir. Prostat kanseri ilerleyen zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak, kanser olarak algılanan prostat aynı zamanda iyi huylu olabilir.
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanseri, sonraki aşamalarda varlığını hissettirir. Prostat bezinin dış kesimlerinde oluşmaya başlayan kanserli hücreler zamanla çoğalır. Çoğalan kanserli hücreler, prostat bezi etrafını sararak ilgili bölgeyi bir kıskaca alır. Zamanla prostat bezine yapılan baskılar sonucu, idrar yaparken yanma ve acı hissi ortaya çıkar. Tuvalete çıkarken zorlanma ve bölgesel ağrılar prostat belirtilerinin ana göstergesidir.
İlgili hekime başvurulduktan sonra bölgeden alınan biyopsi ile birlikte kanserli bir hücrenin var olup olmadığı çözüme kavuşturulabilir.
Andropozdan Sonrasına Dikkat!
Erkeklerde özellikle andropoz döneminde sonra prostat belirtileri sıklıkla gözlemlenmektedir. Bu durumdan sonra süreci iyi yönlendirmek ve belli periyotlarla doktor kontrolünden geçmek önemlidir.Prostat belirtileri ilk etapta dışarıdan gözlemlenemeyebilir. Bu gibi durumlarda kişide herhangi bir şişlik ya da sertlikle prostat belirtilerinin anlaşılamaması durumunda kan tahlili yaptırmak çok önem arz etmektedir.
Kan testlerinin yapılmasının ardından kanınızda bulunan PSA (Prostat Spesifik Antijen) oranları prostat kanseri olup olmadığınız hakkında ipucu verecektir.
PSA Nedir?
PSA (Prostat Spesifik Antijen) her erkeğin kanında bulunan özel bir salgıdır. Bizzat prostat tarafından salgılanan PSA kanda belli bir seviyede bulunmaktadır. Belli değerler arasında bulunan PSA salgısı, yüksek veya düşük olduğu takdirde kişinin prostat kanserine yakalanma olasılığını ortaya çıkarmaktadır.PSA değeri normal bir erkek bireyde 2,5 ng/ml. seviyesinin altında olmalıdır. Kanda bulunan ng/ml. seviyesinin 2,5’tan yukarıda olması, durumunda kişiye biyopsi yapılabilir.
PSA değerlerinin kişide yüksek çıkması, prostat belirtisi olmayabilir. İyi huylu tümörlerden dolayı da prostat bölgesine yapılan baskılar, PSA salgısının doğru salgılanmasını engelleyebilir. PSA değerlerinin yüksek çıkması halinde bilgisayarlı tomografi yöntemi kullanarak da kişinin kolay bir şekilde prostat kanseri olup olmadığı anlaşılabilir.
Prostat Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Prostat kanseri tedavisi için pek çok seçenek sunulmaktadır. Günümüzde artık tıp ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte, küçük operasyonlar halinde ameliyatlar gerçekleştirmektedir. Lazer yöntemi ile ağrısız, acısız bir operasyon gerçekleştirilebilir. Green Light teknolojisi adı verilen bu yöntem ile birlikte hastalar çok kısa bir süre içerisinde iyileşmekte ve kısa süre içerisinde yaşamlarına dönebilmektedir.Plazmakinetik Prostat tedavisi yöntemi ile birlikte, endoskopi yapılarak kanserli hücreler tedavi edilebilir. 150 gr. büyüklüğüne kadar kanserli hücreleri tedavi edebilen bu yöntem pek çok hasta ve doktor tarafından da tercih edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder