Rahim Kanseri Ve Belirtileri | Kadınlar Sitesi -->

Rahim Kanseri Ve Belirtileri

Rahim Kanseri Ve Belirtileri


Rahim Kanseri ve Belirtileri

Son yıllarda sıkça rastlanan rahim kanserinde en ciddi belirti özellikle menopoz sonrasında gerçekleşen vajinal kanamalardır. Kadınlarda en sık görülen kanserlerden ikincisi olan rahim kanseri büyük çoğunluk ile tedavi edilebilir özelliktedir. Rahim kanseri özellikle 50 yaş ve üzerinde olan hastalarda görülmek ile birlikte bu hastalıkta en önemli sebep HPV enfeksiyonudur.

Erken Dönem Teşhisin Önemi

Rahim kanseri belirtileri arasında öncelikle sulu vajinal kanamalar gelmektedir. 50 yaş altı kadınlarda pek görülmeyen rahim kanserinde diğer kanser türlerinde olduğu gibi oldukça önemli bir durumdur. Rahim kanseri belirtileri denilince en başta yer alan menopoz sonrası kanamalar lekelenme ya da ağır veya hafif kanamalar şeklinde gerçekleşebilir. Bu gibi şikâyetleri olan kadınların durumu ihmal etmeden bir hekim kontrolüne gitmeleri gerekmektedir. Çünkü erken teşhiste rahim kanserinin tedavi edilme olasılığı oldukça yüksektir. Rahim kanserinde kanserli hücre rahim içine yerleşebileceği gibi rahim ağzına da yerleşebilir.

Rahim kanseri belirtileri arasında sadece kanama olması elbette ki yeterli bir kriter değildir. Bunun yanı sıra bazı başka belirtilerin de bulunması gerekmektedir. Örneğin kanamanın yanı sıra sürekli oluşan kilo kaybı ya da cinsel ilişki sonrasında gerçekleşen ağrı ya da karın bölgesindeki ağrı gibi şikâyetlerinde rahim kanseri belirtileri arasında olduğunu söylemek gerekir. Rahim kanseri riskini arttıran faktörler arasında infertilite, östrojen hormonu ve diyabet gibi durumlar da etkilidir.


Kanama Kesin Bir Belirti Midir?

Her vajina kanaması bir rahim kanseri belirtisi olmayacağı gibi bu durum sürekli olarak devam ediyor ise vakit kaybetmeden kısa sürede kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Bu kanamalar menopoz sonrası olabileceği gibi pek fark edilmese de menopoz öncesi de olabilmektedir. Menopoz öncesinde sürekli ve sık sık devam eden düzensiz her kanama da bir rahim kanseri belirtisi olmayabilir. Fakat bu düzensizliğin mutlaka bir sebebi olacaktır ve bu durumun altında yatan sebep araştırılmalı ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.

Risk Ne Zaman Başlar?

Rahim kanseri belirtileri özetle düzensiz kanamalar, 7 gün ya da daha uzun süren kanama, cinsel birliktelik sonrası vajinal ağrı ve bunun yanı sıra karın da alt kısımda oluşan ağrı, tüm bu belirtiler ile başlayan sürekli kilo kayıpları hatta kabızlık şikâyetleridir. Tüm bu belirtiler gözlenmekte ise doktor kontrolüne gidilmelidir. Hekim kontrolünde öncelikle fiziksel bir muayene gerçekleştirilir. Eğer ki kanserli hücre mevcutsa zaten rahimin fiziksel yapısı bunu belli edecektir fakat teşhis için elbette ki bu yeterli bir kriter değildir. Bunun yanı sıra ultrason sonuçları ve laboratuvar tetkikleri de konu hakkında net bilgiye ulaşmak için yardım edecektir.

Özellikle rahim kanserinde çok eşlilik, fazla doğum yapmak, 20 yaş öncesi cinsel ilişki gibi sebepler ile oluşmaktadır. Rahim kanseri başlangıç evresinde çok fazla bir belirti göstermede de kanserli hücre yayılmaya başladığı andan itibaren kendini açık etmektedir.

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder