Reflü Belirtileri | Kadınlar Sitesi -->

Reflü Belirtileri

Reflü Belirtileri

Reflü Belirtileri Reflü gıdaların sindirimi sırasında ki mide asidinin yemek borusuna çıktığında, mide asidinden korunmak için uygun olmayan yemek borusunda yanmaya sebep olur, buna reflü denir. Reflünün en yaygın belirtisi; yemek borusunda oluşan yanma ve mide sıvısının ağıza gelmesidir. Reflü tedavi edilmediğinde veya kontrol altına alınmadığı takdirde, yemek borusunda tahribata yol açar ve yemek borusu kanseri riskini arttırır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

  • Mide asidi, mide de yer alan gıdaları parçalamak için kullanılmaktadır. Mide zarının yapısı bu aside uygun olduğundan midede bir sorun yaratmaz. Fakat mide asidi yemek borusuna geldiği zaman yemek borusunda asidin etkisiyle yanma meydana gelir. Bu yanma göğüs ağrısı olarak hissedilir. Bu yanma yemek sonrasında, mide asidi salgılandığı sırada oluşur, Sindirimi zor baharatlı besinler yendiği zaman mide bu besinlerin sindirmek için daha fazla asit salgılar.
  • Acı tat; Bazı zamanlarda mide asidi ağıza gelir bu durumda ağızda acı bir tat hissedilir.
  • Ses kısıklığı; Kişi sesi kısıldığında grip olduğunu düşünebilir, fakat bunun sebebi reflü olabilir.
  • Boğaz ağrısı; Reflünün grip ile karıştırılan diğer reflü belirtileri boğaz ağrısıdır, mide asidi boğazı tahriş ettiğinden dolayı boğaz ağrısı görülür.
  • Öksürük; Öksürük diğer belirtiler kadar yaygın bir reflü belirtileri arasında değildir, fakat reflüsü olan kişilerde ara ara görülebilir.
  • Mide bulantısı; Mide bulantısı farklı sağlık sorunu sebebiyle yaşanabildiği için bulantıya reflünün sebep olup olmadığını anlamak kolay değildir. Fakat bazı hastalarda reflü sadece mide bulantısı ile kendini gösterir. Mide bulantısı yemeklerden sonra 30 dk. İle 2 saat arasında artıyorsa bu reflü belirtileri olarak düşünülür.

Reflüyü Arttıran Durumlar Nelerdir?

Mide asidi fazla üretildiği zaman reflü belirtileri şiddetlenir. Reflü hastaları, çikolatadan, nane, sarımsak, asitli meyvelerden, alkolden,kafeinli içeceklerden, aşırı yağlı yiyeceklerden, aşırı baharatlı yiyeceklerden, kızartmalardan, soğan ve domatesten uzak durmalıdırlar. Sigara kullanılıyorsa reflü belirtileri daha sık oluşmaktadır. Bazı yüksek tansiyon ilaçları, antibiyotikler, astım ilaçları ve osteoporoz ilaçlarının reflüyü şiddetlendirdiği bilinmektedir. Lokmaları iyi çiğnenerek, yavaş yavaş yemek yenmelidir, iyi çiğnenmeyen lokmaların, sindirimi sırasında midenin yapması gereken görevi arttırdığından daha çok mide asidi üretilmesine sebep olmaktadır. Aspirin ve benzer ilaçlar, reflü belirtilerini arttırabilir.

Ayrıca osteoporoz ilaçları, antibiyotikler, idrar söktürücü ilaçlar da reflü belirtilerini arttırır, reflü belirtileri durumunda yapılabilecek birkaç yöntem bulunur, bu yöntemler, sakız çiğnemek, karbonat (1 bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek içebilir) çok sık kullanılması halinde mide bulantısına neden olabilir. Aloe vera, yemeklerden yarım saat önce 1 çay bardağı içilebilir. Antiasitler, asit üretimini önleyen tabletler reflü şiddetlendiği zaman kullanılabilir. Yemek yedikten hemen sonra uzanmakta reflü belirtilerini arttırıcı bir nedendir. Kusma esnasında kan görülmesi, aşırı kilo kaybı, devam eden ses kısıklığı, yutkunurken ağrı, uzun süre devam eden mide bulantısı ve yağlı, siyah görünümlü dışkı alarm veren durumlardır, vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir.

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder