Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Nedir? | Kadınlar Sitesi -->

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Nedir?

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Nedir?

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Nedir ?

Sigara tüketimi, pasif içicilik ve zararlı gazlara uzun süre maruz kalma gibi çeşitli nedenlerin sebebiyet verdiği akciğer problemidir. Genelde geri dönüşümsüz olan ciddi hasarlarla oluşan KOAH solunum yolları problemlerinin ilerlemiş halidir. Kronik hastalık olan koah solunum yollarında daralma meydana getirmektedir. Günümüzde ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alan hastalığın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Kronik obstruktif akciğer hastalığı (Koah) yinelenen ve uzun süren bir hastalıktır. Bronşit hastalığının kronikleşerek parankim harabiyeti desteğiyle meydana gelir. Parankim harabiyeti (Amfizem), sigara dumanı veya çeşitli partiküller nedeniyle pulmoner hava keseciklerinin zarar görerek solunum yetmezliğine yol açması durumudur. Hemen hemen tüm koah hastalarının ortak noktasıdır. Koah solunum problemlerinin yanında depresyon, anemi, beslenme ve uyku gibi birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Kronik obstruktif akciğer hastalığı çoğu zaman yatarak tedavi edildiğinden ve uzun süreli tedavi gerektirdiğinden ekonomik yükü ağır olan bir hastalıktır.

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Oluşumu

Sigara dumanı, aktif ve pasif içicilik, zararlı partiküller ve kötü hava şartları gibi çeşitli yollarla solunum yollarına nüfuz eden mikroorganizmalar akciğer bronşlarındaki hava keseciklerini kapatarak hava yollarında daralma meydana getirir. Kronik obstruktif akciğer hastalığının oluşumu böylece başlamış olur. Bu hastalıklardan korunmak risk faktörlerinden uzak durarak ve önleme çalışmalarını uygulayarak başlar. Kronik obstruktif akciğer hastalığı oluşumu ve korunma eğitimi ile önlenebilmektedir. En sık görülen risk faktörü sigara olsa da pasif içicilik, mesleki maruziyetler, duman ve zararlı partikül gibi risk faktörleri de kronik obstruktif akciğer hastalığı nedenleri arasındadır.

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Risk Faktörleri

Pasif İçicilik
Zehirli Kimyasal Maruziyeti
Zararlı Partiküller
Sosyoekonomik Yetersizlik
Pediatrik dönemde FEV1 azlığı
Sigara Kullanımı ve Hava Kirliliği
Çeşitli Enfeksiyonlar

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Aşamaları

Öksürme, balgam problemi, kanlı balgam, yorulma ve solunum darlığı ile başlayan hastalık risk grupları ve önleme eğitimleri ile durdurulabilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Hastalarca kronik akciğer hastalığı zannedilir veya önem verilmezse başlangıç için tanı aşaması zorlaşabilir. Hastalık ilerledikçe öksürüğe balgam eşlik etmeye başlar ve gri mukoza tabanlı balgam oluşumu gözlemlenir. Balgamda artış ve renk değişimi hastalık ilerledikçe artar. Öksürme kontrol dışında gerçekleşir ve nefes darlığı meydana gelir. Hastada zaman zaman göğüs ağrısı oluşur. Kronik obstruktif akciğer hastalığı ilerledikçe hırıltı ve hışıltı oluşmaya başlar. Devamında ise kilo kaybı, yemek yiyememe, dikkat bozukluğu, anoreksi, anksiyete durumları eklenir. Hastalık ağırlaştıkça belirti ve bulgularda ağırlaşmaya başlar. Bu nedenle hastalık belirtileri meydana geldiğinde uzman hekime başvurmak ve uzman hekim doğrultusunda bitkisel tedavi kürleri kullanmak hasta sağlığı için oldukça önemlidir. Her hastalıkta olduğu gibi kronik obstruktif akciğer hastalığında da erken teşhis hayat kurtarır.

Yorum Yaparak Destek Olabilirsiniz

1 yorum:

  1. Kronik tıkayıcı akciğer hastalığı hakkında çok önemli ve doyurucu bilgiler vermişsiniz. Ayrıca siteniz gerçekten çok güzel. Umarım paylaşımlarınız devam eder.

    YanıtlaSil